Kritiserer norsk Modic-studie
I en randomisert kontrollert studie publisert i 2019 konkluderte Lars Chr. Haugli Bråthen et al. at antibiotika ikke hadde noe klinisk signifikant effekt ved behandling av korsryggsmerter forårsaket av Modic-forandringer. Manniche skriver nå i et innlegg i Dagens Medisin at Bråthen og hans kolleger trosset redaktørens råd og sammenblandet data for Modic type 1 (MC1) og Modic type 2 (MC2).
– Det er åpenbart at det dermed oppsto en risiko for «utvanning» av reelle forbedringer blant MC1-pasientene når de summerte resultatene ble fortynnet med effektløse MC2-data. Det blir som å blande varmt og kaldt vann.
Manniche peker på at nye subanalyser viser at i en undergruppe av pasienter med MC1 og ødem på STIR-opptak har signifikant forbedring med antibiotika-behandling, sammenlignet med placebo målt gjennom Roland Morris Disability Questionnaire.
– De kliniske forbedringene fremkom allerede ved tre måneders oppfølgning og var fortsatt til stede etter ett år.
Ifølge Manniche finner man i Danmark det evident å overveie antibiotika hos nøye selekterte pasienter med MC1 og vedvarende behandlingsresistente smerter.
Siste nytt
Flest muskel- og skjelettpasienter hos fastlegene
Cirka hver sjette pasient oppsøker fastlegekontoret på grunn av muskel- og skj…
Krass kritikk av Helseplattformen
Implementeringen av Helseplattformen ved St. Olavs hospital HF og i Trondheim ko…
Gåturer forebygger vondt i ryggen
Gåturer fem dager i uka er like effektiv forebygging av residiverende korsryggs…