Gåturer forebygger vondt i ryggen

Gåturer fem dager i uka er like effektiv forebygging av residiverende korsryggsmerter som kostbare treningsprogrammer.

Smerter i korsryggen er et av mest utbredte helseproblemene i verden. Beregninger fra 2020 viser at over 600 millioner mennesker sliter med slike plager og de fleste som først har fått smerter i korsryggen én gang, har en tendens til å få tilbakevendende smerter. Sju av ti opplever å få vondt igjen før et år har gått.

Dette var bakgrunnen for at Natasha Pocovi fra Macquarie University, Australia og hennes kollegaer ønsket å undersøke om å gå tur kan forebygge residiverende korsryggsmerter, skriver forskning.no.

Forskerne rekrutterte 701 deltagere som i utgangspunktet var lite fysisk aktive. Felles for dem var at de i løpet av det siste halve året hadde kommet seg etter å ha hatt vondt i korsryggen.

Deltagerne ble delt i to grupper. Den ene fikk ingen spesiell behandling eller oppfølging, men stod fritt til å søke behandling om de ville. Dette er ikke ulikt situasjonen til mange mennesker med ryggproblemer.

Den andre gruppa fikk seks økter med opplæring og instruksjon om å begynne å gå. Opplæringen skulle gi deltagerne innsikt i moderne smerteforskning og mindre frykt for ryggsmerter. I tillegg fikk de altså et gå-program hvor målet var å øke aktiviteten gradvis til de gikk i minst 30 minutter, fem dager i uka.

Forskerne fulgte deltagerne i minst ett år. De som først ble med i eksperimentet, ble fulgt over to og et halvt år til sammen.

Resultatene viste at gå-gruppa klarte seg vesentlig bedre. Det gikk i gjennomsnitt 208 dager før de fikk vondt i ryggen igjen. Deltagerne i den andre gruppa fikk derimot neste episode etter gjennomsnittlig 112 dager.

– Gå-gruppa oppnådde omtrent like gode resultater som man har sett i tidligere forskning på treningsprogrammer, skriver forskerne.

Samtidig er denne behandlingen billigere fordi det ikke koster noe å gå tur.

– Våre resultater antyder at denne intervensjonen kan redusere den personlige og samfunnsmessige belastningen av korsryggsmerter betydelig hvis den iverksettes bredt, skriver forskerne i The Lancet.

Lenker
Les mer om saken i forskning.no

Natasha C Pocovi, m. fl., Effectiveness and cost-effectiveness of an individualised, progressive walking and education intervention for the prevention of low back pain recurrence in Australia (WalkBack): a randomised controlled trial, The Lancet, juni 2024.